Vidovdanska 33, 78000 Banjaluka, BiH :: Tel: +38751345620 :: Fax: +38751345621

IRB preuzela upravu “Krajina osiguranja“

vijest

BANJALUKA, Skupština akcionara “Krajina osigranja” danas je razriješila sve članove Upravnog odbora, koje je postavio Naveen Agarwal, i izabrala novi UO ispred Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, sada većinskog akcionara sa pravom glasa.

Novi članovi UO su dr Gojan Gajić, Mirko Bošnjak, Nenad Đekić, Darko Milutinović i Nataša Atlagić i niko od njih nema izvršna ovlaštenja. To praktično znači da niko od članova UO ne može da upravlja imovinom “Krajina osiguranja”, što je bio slučaj dok je na čelu UO bio Naveen Agarwal.

Zadatak novog UO biće stabilizacija stanja u “Krajina osiguranju” i povećanje prihoda. Iako je bilo riječi o “pobuni” malih akcionara, Goran Madžar, predstavnik Akcijskog fonda “Krajina osiguranja”, kazao je da su oni danas izašli sa legitimnim zahtjevima.

Nije bilo pobune. Njihovi zahtjevi su legitimni. Zahtijevali su da njihovi predstavnici budu članovi UO i te njihove stavove dostavićemo Vladi RS. U ovom trenutku ne mogu reći kako će se odrediti Vlada. Članstvo u UO je živa kategorija pa ako bude potrebe za takvim promjenama, sve je ostvarivo“, napomenuo je Madžar.

Ljubomir Klincov, predstavnik firme „Imako“, kazao je da je Skupština utvrdila da je situacija u „Krajina osiguranju“ veoma loša i da su raniji problemi proizveli velike troškove i jako male prihode.

“Krajina osiguranje“ je dovedeno u situaciju kada se moraju izvršiti radikalnije promjene u restruktuiranju preduzeća, a kako bi se povećali prihodi. Mali akcionari su imali primjedbu na prijedlog IRB-a da svi članovi UO budu iz jedne strukture. Mi predlažemo da bude najmanje dva člana, predstavnika manjinskih akcionara koji mogu da doprinesu kvalitetnijem restruktuiranju i praćenju razvoja preduzeća. Na to imamo zakonsko pravo. Razumjeli smo da je Vlada interventno reagovala s ovim prijedlogom i ja sam glasao za, jer tu nema ništa sporno. Ranije je strani akcionar imao četiri predstavnika u UO, to sada nije slučaj. Ali u narednom, kraćem periodu potrebno je i nužno da se preduzeće oživljava. Čak bi trebalo da se osvježi UO, odnosno da resorno ministarstvo predloži tri svoja člana, a da dva člana budu predstavnici malih akcionara. Vlada svakako ne bi izgubila većinsku moć odlučivanja“, istakao je Klincov.

Većinski akcionari Naveen Agarwal i Gupta Neete, kojima je Komisija za hartije od vrijednosti RS oduzela pravo glasa na Skupštini, kao ni njihovi predstavnici nisu prisustvovali današnjem zasjedanju jer ga, prema riječima Klincova, smatraju nelegalnim.

 

Izvor: capital.ba

 

 

 

002.jpg004.jpg005.jpg006.jpg007.jpg008.jpg010.jpg011.jpg12.jpg13.jpg14.jpg16.jpg17.jpg

Sa nama osiguranje vrijedi više        Kontaktirajte nas!

Mbroker

logo23

...za profesionalnu uslugu brokerskog posredovanja u osiguranju...

Adresa

 Banjaluka, BiH

 Vidovdanska 33

 Tel:+38751345622

 Fax: +38751345621

 office@mbroker.ba