Vidovdanska 33, 78000 Banjaluka, BiH :: Tel: +38751345620 :: Fax: +38751345621

BiH prednjači u regiji po broju osiguravatelja, premija u četiri mjeseca porasla 9,4 posto

vijest2U fokusu SorS-a implementacija Solventnosti II. Nedovoljno osiguranje od katastrofa, poput poplava, požara i slično, pričinjava velike štete cjelokupnom društvu, te bi uz podršku vlasti u zemljama okruženja trebalo razmisliti i o uvođenju nekog vida obaveznog osiguranja

 

Implikacije primjene Solventnosti II (regulatornog okvira poslovanja osiguravatelja u EU) na djelatnost osiguranja te iskustva u njegovoj primjeni u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji te osiguranju poljoprivrede u uvjetima Solventnosti II i klimatskih promjena, bila je glavna tema ovogodišnjeg Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS) koji je danas počeo s radom u glavnom gradu BiH.
Na samom otvaranju SorS-a, koji je u sarajevskom hotelu Bristol okupio vodeće ljude industrije osiguranja iz regiona i svijeta, prezentirano je stanje na tržištima osiguranja u zemljama regiona: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.
Na konferenciji za novinare održanoj nakon uvodnog dijela predstavnici osiguravateljske struke iznijeli su slične probleme s kojim se suočavaju osiguravatelji u BiH i regionu. Generalno postoji problem sa osiguranjem od velikih katastrofalnih događaja kao što su poplave, požari i slično, što pričinjava velike štete cjelokupnom društvu, te bi uz podršku vlasti u zemljama okruženja trebalo razmisliti i o uvođenju nekog vida obaveznog osiguranja. Dakako, u tom pogledu, trebalo bi poraditi i na kvalitenijoj edukaciji stanovništva kako bi se svijest o značaju osiguranja podigla na viši nivo.
Prezentirajući rezultate osiguravatelja u BiH, direktor Bosna Reosiguranja Zlatan Filipović istakao je da je bh. tržište osiguranja u prva četiri mjeseca ove godine imalo značajan rast ukupne premije od 9,36 posto u odnosu na isti period lani. Pri tome su neživotna osiguranja imala rast od 8,97 posto, uz značajan rast osiguranja od autoodgovornosti, dok je premija životnih osiguranja porasla 10,88 posto te da treba sačekati i vidjeti hoće li se ovaj trend rasta nastaviti i u narednom periodu.
Filipović je dodao i da je 27 osiguravajućih društava u BiH, što je rekord u regionu, previše u odnosu na veličinu tržišta i aktuelnu ekonomsku situaciji te da je tome vodilja bila brza zarada u segmentu autodgovornosti ali da će se njihov broj u budućnosti neminovno smanjiti (procjene su da će biti pet osiguravatelja manje). Na to će svakako utjecati i obaveza osiguravatelja koji će u narednih pet godina prema novom Zakonu o osiguranju morati udvostručiti svoj osnovni kapital, sa dva na četiri miliona KM.
Pomenuo je i nedavnu akviziciju na tržištu Federacije BiH gdje je GRAWE kupilo VGT osiguranje, što je prvi korak ka smanjenju broja osiguravajućih društava u BiH.
Nedovoljno uređeno tržište osiguranja je karakteristika i ostalih država u regionu, uz nešto bolju situaciju u Sloveniji pa i u Hrvatskoj, koje su članice Evropske unije.
Predstavnik tržišta osiguranja Slovenije Janko Šemrov (Zavarovalnica Triglav) rekao je da je prošle godine ekonomski rast zemlje iznosio 2,5 posto te da je ukupna premija na ovom tržištu dosegla dvije milijarde eura, odnosno oko 1.000 eura po stanovniku. Izrazio je izvjesnu opreznost po pitanju premije u 2017. zbog mogućih šteta jer su u proteklom periodu hladnoće i vremenske nepogode dovele poljoprivrednike u težak položaj, što će se zasigurno reflektovati i na tamošnje tržište osiguranja.
Govoreći o hrvatskom tržištu osiguranja, Sanel Volarić iz Croatia osiguranje je podsjetio da je Hrvatska u odnosu na BDP najzaduženija u regiji, da je tamošnji penzioni fond u velikom deficitu navodeći podatak da je omjer zaposlenih i penzionera sveden na 1,2. Volarić je dodao je i Hrvatsko ali i svim zemljama regiona neophodan znatno veći ekonomski rast što bi imalo veliki uticaj i na profitabilnost osiguravajućih društva.
U fokusu tržišta osiguranja u Srbiji u proteklom periodu bila je implementacija Solventnosti II, regulatornog okvira u Evropskoj uniji. Prema riječima Mirka Petrovića, direktora Dunav osiguranja, njegova zemlja je u svoje zakonodavstvo ugradila 20 - 30 posto Solventnosti II, te da bi ovaj proces trebalo da se završi do 2018. godine i odnosit će se na osiguravajuća društva, bez obzira na veličinu njihove premije.
Petrović je dodao da se u Srbiji radi na edukaciji stanovništva kako bi spoznali potrebu osiguranja te da je u tom pogledu potrebna i podrška države u određenim vrstama osiguranja, naročito u poljoprivredi.

Prema riječima Matjaž Božića iz Lovćen osiguranja, karakteristika tržišta osiguranja u Crnoj Gori je proces odlaganja zakona o obaveznom osiguranju do 2021. godine, što je svojevrsno odlaganje procesa liberalizacije jer je procijenjeno da to tržište još nije spremno za taj postupak. Ipak, dodao je Božić, to ne znači da se po tom pitanju ništa ne radi, jer se do febrauara morala sniziti minimalna premija na autoosiguranje za 7,5 posto, što uz 'bonus-malus' efekat, osiguravateljima po tom osnovu smanjuje prihode za 12 posto.
Na tržištu osiguranja Makedonije zbog nestabilne političke situacije u posljednjih godinu dana nije bilo nekih bitnijih promjena, rekao je Vladimir Toševski iz Osiguritelne Polise Skopje. On je dodao da su osiguravajuća društva ipak ostvarila dobit i da su poslovala stabilno, ali da je rast bio veoma mali,kako zbog političke krize tako i zbog zastoja razvojnih projekata koji su u toku, a koje finansira država. Podsjetio je da se u trenutno u Makedoniji grade tri autoputa dužine oko 200 km, a u toku su i radovi na gasifikaciji zemlje.
Toševski je izrazio nadu da će ove godine imati bolji ambijent za rad, odnosno da će se se moći razgovarati o razvojnim projektima koji bi unaprijedili kompletno makedonsko tržište osiguranja koje je relativno nerazvijeno, s malom premijom po stanovniku. Dodao je i da se na makedonskom tržištu radi na implementaciji EU regulative Solventnost II.
Sutra će na SorS-u, kada se i završava ovaj skup, biti održana i dva okrugla stola. Prvi se odnosi na autoosiguranje i bit će riječi o 'Izvansudskom rješavanju sporova iz AO', dok će drugi okrugli sto tretirati problematiku reosiguranja sa temom 'Suosiguranje i zakon o zaštiti konkurencije'.

Izvor: profitiraj.ba

002.jpg004.jpg005.jpg006.jpg007.jpg008.jpg010.jpg011.jpg12.jpg13.jpg14.jpg16.jpg17.jpg

Sa nama osiguranje vrijedi više        Kontaktirajte nas!

Mbroker

logo23

...za profesionalnu uslugu brokerskog posredovanja u osiguranju...

Adresa

 Banjaluka, BiH

 Vidovdanska 33

 Tel:+38751345622

 Fax: +38751345621

 office@mbroker.ba