Vidovdanska 33, 78000 Banjaluka, BiH :: Tel: +38751345620 :: Fax: +38751345621

Najveće osiguravajuće kuće u RS zaradile 13,3 miliona KM

svkupRizici od terorističkih napada i štete počinjene od huligana podigli su premije za tvrtke i igrače koji kupuju osiguranje za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, u usporedbi s prethodnim prvenstvom u Brazilu, navode brokeri i osiguratelji.

 

Procjenjuju da je osigurana vrijednost događaja preko 10 milijardi dolara. Premije osiguranja od terorističkih napada su oko 10 posto veće nego na posljednjem Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu ili bilo kojem prethodnom Svjetskom prvenstvu.

Vlasnici stadiona, agenti za prodaju karata, ugostiteljske tvrtke i igrači osiguravaju rizike koji uključuju otkazivanje događaja, otmicu, cyber napade i osobne ozljede. Osiguratelji su ohrabreni Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju koje su se odvile bez teškoća, ali zemlja je upletena u sukobe koji povećavaju rizik od napada.

"Najveće brige predstavljaju rizik od terorizma, rizik od oružanog sukoba, odgađanje događaja ili premještanje utakmice na drugi stadion", navodi James Davies, voditelj sportskih događaja, upravljanja nepredviđenim događajima i rizicima u brokersko-osigurateljnoj kući Integro. Rusija je poduprla ratni napor sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, koji je razljutio pobunjeničke skupine poput tzv. Islamske države, no također je i sama bila akter i mjesto unutarnjih ratova sa separatistima, uglavnom u muslimanskoj Republici Čečeniji.

Ben Lockwood je osiguratelj rizika od terorizma u londonskom osiguratelju AEGIS London, koji pruža osiguranje turnirskih stadiona, zajedno s drugim Lloyd's-ovim osigurateljima poput Beazleya. "Percipirani rizik od terorizma u Rusiji znatno je veći nego u Brazilu", rekao je. "Moja je procjena da se ovo odražava na premije Svjetskog prvenstva u Rusiji jer su premije oko 10 posto veće nego u Brazilu prije četiri godine".

Michael Furtschegger, Allianzov voditelj odjela osiguranja međunarodnih zabavnih događaja, također navodi da su premije za police koje pokrivaju huliganizam i terorističke napade "vjerojatno veće" nego za neka prethodna Svjetska nogometna prvenstva. Uspjeh Olimpijade u Sočiju i snažna konkurencija među osigurateljima zadržali su porast premije na manjoj razini nego što bi inače mogla biti.

Police osiguranja za slučaj naoružanog napadača
Osiguratelj Beazley procjenjuje da je događaj osiguran na više od 10 milijardi dolara preko same organizacije, što uključuje stadione, ugostiteljske tvrtke, TV kuće i klubove. Dvanaest stadiona, od Yekaterinburga na istoku do Sankt Petersburga na sjeveru, Kalinjingrada na zapadu i Sočija na jugu, osigurani su za fizičku štetu u iznosu od oko milijardu dolara. 250 milijuna dolara je pokriće osiguranja odgovornosti od terorističkog napada te 100 milijuna dolara za osiguranje u slučaju napada naoružanog napadača.

Potražnja za policama osiguranja od napada naoružanog napadača, uključujući napade vozilima i(li) hladnim oružjima, porasla je u usporedbi s Brazilom, navodi Chris Parker, voditelj odjela političkog nasilja, terorizma, otmica i ucjena u Beazleyju. Lockwood napominje da premije osiguranja od terorističkih napada imaju udio manji od 0,5 posto ukupne osigurane svote, što je jeftinije nego za Soči. To znači da za svakih milijun dolara pokrića, osiguranici plaćaju pet tisuća dolara premije.

Vlada predsjednika Vladimira Putina rasporedit će tisuće sigurnosnog osoblja zaduženog za zaštitu stadiona u "čeličnom prstenu", pa Lockwood navodi kako bi se bilo kakvi mogući napadi mogli usmjeriti na lakše dostupne i ranjivije ciljeve. Upravo je to i razlog, kako navodi Lockwood, zašto AEGIS nije osigurao pokriće za zračne luke, željezničke kolodvore ili podzemne željeznice.

Rizik vezan uz kritičnu infrastrukturu sve se više opaža u posljednjih nekoliko godina, rekao je Duncan Fraser, viši partner u brokerskoj kući JLT Sport Media i Entertainment. "Kada ugovorite svoje police dvije ili tri godine prije, to je drugačiji profil rizika nego što je upravo sada. No ukoliko pogledate sada, može se osjetiti povećanje rizika", rekao je Fraser.

Beazley procjenjuje da je ugostiteljstvo osigurano na 500 milijuna dolara za rizik od otkazivanja događaja, a s dodatnih 150 milijuna dolara osigurano je pokriće promotivne prodaje vezane uz Svjetsko prvenstvo. Tvrtke koje se bave prodajom karata vjerojatno su osigurane od cyber napada, dok su klubovi vjerojatno ugovorili pokrića u slučaju ozljeda i gubitka prihoda od igrača.

Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA, kao organizator, platila je 134 milijuna dolara za osiguranje klubova čiji se igrači ozlijede tijekom prvenstva. Lloyd's London procjenjuje da noge napadača, najvrjednijih od svih igrača, imaju prosječnu osiguranu vrijednost veću od 19 milijuna funti (oko 25,33 milijuna dolara).

Izvor: svijetosiguranja.eu

002.jpg004.jpg005.jpg006.jpg007.jpg008.jpg010.jpg011.jpg12.jpg13.jpg14.jpg16.jpg17.jpg

Sa nama osiguranje vrijedi više        Kontaktirajte nas!

Mbroker

logo23

...za profesionalnu uslugu brokerskog posredovanja u osiguranju...

Adresa

 Banjaluka, BiH

 Vidovdanska 33

 Tel:+38751345622

 Fax: +38751345621

 office@mbroker.ba